Vlaams English Nederlands
Vraag / Antwoord

Wat is de beste voorbereiding voor een loonsonderhandeling gesprek?

Denk voor een geslaagd gesprek aan de volgende aandachtspunten:

* Timing is belangrijk. Het beste moment om te onderhandelen over het salaris is het sollicitatiegesprek. Bij een nieuwe baan hoort een nieuw salaris en dus ook onderhandelingen daarover. Andere logische momenten zijn het beoordelingsgesprek of na het succesvol afronden van een project.

* Bij een verandering van baan is het niet ongebruikelijk om er tien tot twintig procent op vooruit te gaan. Informeer naar de hoogte van het salaris van mensen in vergelijkbare posities. Dan weet je wat je marktwaarde is. Doet het bedrijf een voorstel, hap dan niet meteen toe maar geef aan er nog even over te willen denken. Gebruik de bedenktijd om het bod te vergelijken met vrienden in een zelfde functie.

* Blijf je werkzaam bij hetzelfde bedrijf, dan stijgt jouw salaris hoogst waarschijnlijk alleen als je promotie maakt en dan ook nog in salarisschaal stijgt. Dat komt door het vakbondsakkoord voor een loonbevriezing. Ook als jouw bedrijf buiten de cao valt zal het moeilijk zijn meer te gaan verdienen, bedrijven hebben het de laatste tijd niet makkelijk. Maar werkgevers proberen vaak toch iets extra's te doen voor personeel dat goed presteert. Denk aan een bonus, extra vrije dagen of aandelenopties.

* Bereid je goed voor zodat je tijdens het onderhandelen weet wat je wilt. Niet alleen hoeveel je er minimaal bij wil hebben maar ook in wat voor extraatjes je geïnteresseerd bent.

* Raak tijdens het onderhandelen niet emotioneel. Boosheid en opwinding doen je zaak geen goed. Je gesprekspartner is niet tegen je maar heeft alleen andere belangen. Bovendien moet je ook nog na dit gesprek met elkaar kunnen werken.
[vul aan]

Zoek ook bij Google even verder

 


 

 

 

Friends