Vlaams English Nederlands
Vraag / Antwoord

Wat is het Syndroom van Sjogren?


Het Syndroom van Sjogren is een chronische auto-immuunziekte die voornamelijk de slijmvliezen van het lichaam aantast, zoals de mond, ogen, neus, keel en vagina. Het is vernoemd naar de Zweedse oogarts Henrik Sjögren, die de ziekte voor het eerst beschreef in 1933.

Bij het Syndroom van Sjogren valt het immuunsysteem ten onrechte gezonde cellen en weefsels in het lichaam aan, waardoor de slijmvliezen ontstoken raken en beschadigd worden. Dit kan leiden tot symptomen zoals droge ogen, een droge mond en keel, moeite met slikken, vermoeidheid en gewrichtspijn.

De exacte oorzaak van het Syndroom van Sjogren is nog niet bekend, maar het wordt verondersteld dat genetische en omgevingsfactoren hierbij een rol spelen. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen de leeftijd van 40 en 60 jaar.

Hoewel er geen genezing voor het Syndroom van Sjogren is, kunnen de symptomen wel behandeld worden om de kwaliteit van leven te verbeteren. Dit kan onder andere door het gebruik van kunsttranen en speekselvervangers, medicatie om ontstekingen te verminderen en het vermijden van triggers die de symptomen verergeren.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je symptomen ervaart die kunnen wijzen op het Syndroom van Sjogren, zodat een juiste diagnose gesteld kan worden en een passende behandeling kan worden gestart. Met de juiste zorg en behandeling is het mogelijk om de symptomen onder controle te houden en een normaal leven te leiden.
[vul aan] date: 6-4-2024 11:44:09

Zoek ook bij Google even verder